Michiel

5 oktober 2022

Maandag 3 oktober 2022 overhandigde Michiel Roscam Abbing een check van 750 Euro aan Marjo Hoedemaker in het olifantenverblijf van DierenPark Amersfoort. Het is de opbrengst van het boek Rembrandt olifant. In het spoort van Hansken (2016) én die van de vertaling Rembrandt’s Elephant. Following in Hansken’s Footsteps (2021). Naast auteur van het boek was Roscam Abbing gastconservator van de tentoonstelling over Hansken in Museum het Rembrandthuis in de zomer van 2021. Toen werd het boek goed verkocht.

Hansken, die in 1630 op Ceilon (het huidige Sri Lanka) geboren was, is ‘ambassadeur’ van de bedreigde olifanten op Sri Lanka. Het boek is opgedragen aan Marjo Hoedemaker, die in 2001 naar aanleiding van zijn 40-jarige jubileum bij DierenPark Amersfoort de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation kreeg. Tijdens de tentoonstelling was een video presentatie te zien van Hoedemaker over olifanten als bedreigde diersoort en zijn stichting. Hoedemaker was tot 2011 hoofd dierverzorging van DierenPark Amersfoort en is nog steeds als adviseur verbonden.

‘Het is een stichting zonder overhead’, zei Marjo bij ontvangst van de check, ‘elke cent wordt besteed aan de missie van de stichting’. Die missie is een samenleving creëren waar mens en olifant naast elkaar in vrede kunnen bestaan, en, uiteraard, het in standhouden van de Aziatische olifant.

Dolf Weverink, uitgever van Leporello, doneerde exemplaren van de Engelse editie aan Hoedemaker om uit te delen aan internationale contacten. Hoedemaker zet zich internationaal in voor dierentuinen en soortbehoud van bedreigde diersoorten in het wild. In september 2022 kreeg Hoedemaker de Lifetime Achievement Award uitgereikt van de European Association of Zoos and Aquaria, een samenwerkingsverband van Europese dierentuinen, als dank voor zijn niet aflatende inzet.