Schedel van Hansken in kantoor NFI

Behalve een olifant is Hansken ook een forensisch platform. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelde een systeem om digitale bronnen in strafzaken snel te kunnen doorzoeken. De naam voor dit systeem werd gekozen omdat olifanten nu eenmaal een olifantengeheugen hebben en speciaal omdat de zeventiende-eeuwse olifant Hansken dieven kon vangen en een geweer kon afschieten. Hansken heeft een aparte site en er is sprake van een Hansken Community om strafzaken, ook internationaal, tot een goed einde te brengen.

De echte schedel van Hansken werd in de zomer van 2021 tentoongesteld in Museum het Rembrandthuis. Tijdens de duur van de tentoonstelling werd op het skelet van Hansken, dat in het natuurhistorisch museum La Specola in Florence bewaard wordt, een replica van de schedel geplaatst. Nu is die replica door bemiddeling van het Rembrandthuis te zien in het kantoor van het NFI in Rijswijk.

Er is geen geschiktere plek voor de replica denkbaar. Temeer Hansken zelf ook onderwerp is geweest van forensisch onderzoek. In 2013 stelde een internationaal team na analyse van de botten vast dat het om een vrouwtje ging van ongeveer 25 jaar. DNA onderzoek wees op Sri Lanka als meest waarschijnlijke herkomst. Allemaal gegevens die overeenstemmen met het historische verhaal van Hansken waarvan schriftelijke bronnen getuigen. Op de schedel is bovendien botgroei te zien dat daar niet thuishoort. Dat kan verklaard worden uit het feit dat er voortdurend mensen op haar kop gingen zitten, zoals op een oude prent te zien is. Hansken moet erg geleden hebben. We kunnen zelfs Cornelis van Groenevelt, eigenaar van Hansken, als in een cold case daarvoor als schuldige aanwijzen.