Tentoonstelling Hansken, Rembrandts olifant

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam vertelt van mei tot en met juli 2021 het levensverhaal van Hansken, de beroemde olifant uit de zeventiende eeuw.

Hoogtepunten, en voor het eerst in Nederland te zien, zijn twee tekeningen van Rembrandt uit de Albertina (Wenen) en Hansken’s schedel uit La Specola (Florence).

De tentoonstelling is voor jong en oud. Voor kinderen van 6 tot 12 is er een speciale ‘kinderlijn met activiteiten’. Leer olifanten tekenen als Rembrandt, volg Hanskens reis van Ceylon naar Amsterdam en zet haar skelet weer in elkaar. Ontdek ook alles over Aziatische olifanten; hoe denk jij dat het leven van Hansken was? De tentoonstelling nodigt volwassenen en kinderen uit om hierover in gesprek te gaan.

Daarnaast geeft Museum Het Rembrandthuis workshops voor volwassenen en kinderen, organiseert ARTIS Academie een lezing met rondleiding in het dierenpark en tekenworkshops bij het olifantenverblijf door docenten van ARTIS Ateliers, en geeft de Vrije Academie lezingen over de tentoonstelling. In de museumwinkel en webshop is tevens hét boek over Hansken verkrijgbaar (in het Nederlands en Engels): Rembrandts olifant. In het spoor van Hansken, geschreven door gastconservator Michiel Roscam Abbing.

Hansken gaat ook online! Museum Het Rembrandthuis lanceert op 12 mei een talkshow en podcast over de tentoonstelling op YouTube en Facebook. ‘Hansken, Rembrandts olifant’ is ontstaan naar het idee van Michiel Roscam Abbing (gastconservator en auteur van ‘Rembrandts olifant. In het spoor van Hansken’) en Anneke Groen (conceptontwikkelaar). De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ARTIS, het IFAW en de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation, en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Zabawas, de Turing Foundation, de Gravin Van Bylandt Stichting, de P.W. Janssen’s Friesche Stichting en een anoniem fonds.