Rolo reclame “gegrift in nationale geheugen”

Het reclamespotje uit 1996 voor het snoepmerk Rolo werd in november 2015 uitgeroepen tot de beste STER-reclame van de afgelopen 50 jaar. De STER bestond 50 jaar en de jury vroeg zich af welke reclame het meest in ons collectieve geheugen is blijven hangen. Winnaar is de reclame waarin een jongetje een olifant plaagt door hem zijn laatste snoepje aan te reiken maar op het laatste moment zijn uitgestrekte arm terug te trekken en het snoepje treiterig niet te geven. Jaren later neemt de olifant wraak door hem, inmiddels volwassen, met zijn slurf in het gezicht een flinke mep te geven.

Hebben de makers van deze Ster Gouden Loeki Aller Tijden zich gebaseerd op een van de verhalen over Hanksen? Dankzij aantekeningen van de burgemeester van Harderwijk, Ernst Brinck, kennen we het volgende verhaal dat zich in 1641 moet hebben afgespeeld in Arnhem. In die stad deed een man alsof hij Hansken brandewijn aanbood, om haar vervolgens niets te geven. Toen de olifant diezelfde man enkele dagen later opnieuw zag, gaf ze hem een rake klap in het gezicht met haar slurf, of, in de woorden van Brinck, “smeerde hem dapper af met de snuit”.

Het reclamebureau Ammirati Puris Lintas kende deze anekdote over Hansken niet, maar baseerde zich op het bekende feit dat olifanten zich jaren later nog dingen kunnen herinneren. Niet voor niets is ‘olifantengeheugen’ een begrip. De anekdote over Hansken werd 10 jaar later voor het eerst gepubliceerd in het boek Rembrandts olifant. Het verhaal van Hansken (2006). De jury heeft gelijk dat deze reclame in ons collectieve geheugen gegrift staat, want lezers van het boek associëren de anekdote geregeld met de onovertroffen TV-reclame.