Rembrandts olifant, tentoonstelling in het Rembrandthuis (2021)

Museum Het Rembrandthuis organiseert in april 2021 een tentoonstelling over de beroemde zeventiende-eeuwse vrouwtjesolifant Hansken. Rembrandt tekende haar enkele keren, onder andere in 1637. Deze en andere tekeningen en gravures worden voor het eerst bijeengebracht.

Hansken, die leefde van 1630 tot 1655, heeft veel sporen nagelaten. Eigenaar Cornelis van Groenevelt leerde de olifant allerlei kunstjes en trok circa twintig jaar met haar door Europa. Hanskens levensverhaal wordt aan de hand van vele afbeeldingen, reclameprenten en documenten verteld.

De tentoonstelling wordt voorbereid door Leonore van Sloten, conservator van het Rembrandthuis, Anneke Groen, beheer collecties Artis, en gastconservator Michiel Roscam Abbing, auteur van boek Rembrandts olifant. In het spoor van Hansken (2016). Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt in het voorjaar van 2021 een Engelse uitgebreide versie van dit boek met vele nieuwe gegevens onder de titel Rembrandt’s Elephant. Following in Hansken’s Footsteps (Leporello).

Lidewij de Koekkoek, directeur van het Rembrandthuis: “Rembrandts olifant is een fantastisch onderwerp, dat jong en oud aanspreekt. We werken voor deze tentoonstelling samen met dierentuin Artis. Daar kunnen, net als Rembrandt dat deed, olifanten naar het leven worden getekend.”