In het spoor van Hansken. Nieuw boek over Rembrandts olifant

In september 2016 is bij de Amstelveense uitgeverij Leporello een nieuwe, uitgebreide editie van Rembrandts Olifant verschenen. Michiel Roscam Abbing heeft de afgelopen tien jaar talloze nieuwe bronnen ontdekt, zodat hij het spoor van Hansken, de beroemdste olifant van de 17e eeuw, nog beter in kaart kon brengen. Ruim twee keer zoveel bladzijden met veel nieuwe afbeeldingen en verhalen over de ruim 80 plaatsen waar de olifant haar kunsten vertoonde.

Rembrandts olifant 2016 voorplat kopie 2

Dit boek is chronologisch van opzet en volgt Hansken vanaf haar geboorte tot en met haar laatste dagen in Florence. Cornelis van Groenevelt reisde twintig jaar lang met de olifant door Europa. Hansken trad op in Duitsland, Rusland (Kaliningrad), Polen, Denemarken, Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Ze vermaakte ook de onderhandelaars van de Vrede van Münster, keizer Ferdinand III, de familie de’Medici en duizenden belangstellenden. Het gaat ook over Hanskens avonturen en betekenis voor literatuur, kunst en en wetenschap.

Het boek is opgedragen aan olifantenkenner Marjo Hoedemaker voor zijn bijdrage aan de bescherming van de Indische olifanten op Sri Lanka, de geboortegrond van Hansken. Auteur en uitgever steunen de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation.

Rembrandts olifant. In het spoor van Hansken kost 19,90€ in de boekhandel en is ook te bestellen bij Leporello.