Hansken-tentoonstelling: veel positieve reacties

Recensies in de media van de op 5 juni geopende tentoonstelling Hansken. Rembrandts olifant zijn onverdeeld positief. De Volkskrant noemt het een ‘smakelijke expositie met bijzondere bruiklenen’, waaronder Hanskens schedel uit Florence, en De Groene Amsterdammer heeft het over een ‘alleraardigste tentoonstelling’. Museum Het Rembrandthuis heeft zelf ook voor de nodige publiciteit gezorgd, waaronder de informatieve talkshow RembrandtLive.

 

Foto: Natascha Libbert voor De Volkskrant

Machiel Bosman, historicus en auteur van het boek Rembrandts Plan. De ware geschiedenis van zijn faillissement (2019), bezocht de tentoonstelling en noteerde:

“De leukste en liefste historische tentoonstelling die ik me kan heugen. Slim, grappig, ontroerend en zeldzaam goed geïnformeerd. Het geeft een prachtig tijdsbeeld, met dank aan het fantastische onderwerp, dat zowel toen als nu tot de verbeelding spreekt. Al die mensen die er op één of andere manier getuigenis van Hanskens bestaan hebben afgelegd – bezoekers, kunstenaars en medici. Een tentoonstelling waar je vrolijk van wordt. Van mij mag die Hansken achterna, op tournee door Europa!”

Wie de tentoonstelling wil bezoeken, moet online een tijdslot reserveren en de ticket kopen.

Achtergrondinformatie over het wonderlijke leven van de beroemdste olifant van de zeventiende eeuw is te vinden op deze site en te lezen in het boek Rembrandt’s Elephant. Following in Hansken’s Footsteps (Leporello 2021), geschreven door Michiel Roscam Abbing, gastconservator van de tentoonstelling