Hansken, de forensische zoekmachine

Sinds 2015 beschikt de Nationale Politie over een zoekmachine met de naam Hansken. Deze zoekmachine kan grote hoeveelheden digitale data doorzoeken en filteren van in beslag genomen gegevensdragers, zoals mobiele telefoons en computers. De zoekmachine is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkeld. Hansken bespaart de rechercheurs veel tijd en helpt zaken op te lossen.

De naam Hansken, legt het Forensisch Instituut ergens uit, is afkomstig van de zeventiende-eeuwse olifant die door Rembrandt geschetst werd. Verder wordt aangegeven de naam Hansken gekozen werd omdat olifanten een goed geheugen hebben.

Met wat uitgebreider forensisch onderzoek had het NFI een nóg betere verklaring kunnen geven voor de keuze om de zoekmachine de naam Hansken te geven. De olifant Hansken kon namelijk dieven vangen. Dat bewees ze toen tijdens een voorstelling in Amsterdam een vrouw uit het publiek riep dat haar kostbare riem was gestolen. De dief moest zich onder het publiek bevinden, want de toegang tot de ruimte was afgesloten. De olifant maakte een rondje en rook met zijn slurf aan iedereen afzonderlijk. Eén man kreeg een harde pets met de slurf en nog eens bij de tweede ronde. Toen bekende die man dat hij inderdaad de dief was.