13. Hoe lang verbleef Hansken in een stad?

Van enkele plaatsen is de lengte van het verblijf bekend. In 1649 komt Hansken op 27 december aan in Halle, terwijl ze op 1 januari in het nabijgelegen Leipzig arriveert. Het verblijf in Halle moet dus heel kort zijn geweest. In 1650 verblijft de Hansken 14 dagen in Görlitz. Hansken overlijdt in Florence op 9 november 1655 en was daar 7 oktober aangekomen. In Florence was Hansken dus twee keer zo lang als in Görlitz, maar toen was de olifant waarschijnlijk te ziek om verder te kunnen reizen.

Ook in Kopenhagen moet de olifant lang vertoefd hebben. Zij arriveert daar op 30 december 1639. Op 24 januari staat in een naar Zweden vanuit Kopenhagen gestuurde brief het nieuwtje dat er een olifant is. Uit het antwoord op die brief blijkt dat de ontvanger direct de Zweedse vorst over de olifant had ingelicht en dat die vorst samen met zijn gemalin naar Denemarken is gegaan om daar de olifant te zien. Dat moet op zijn vroegst begin februari geweest zijn en dat impliceert dat Hansken ruim een maand in Kopenhagen was.

In Groningen krijgt de eigenaar van Hansken in 1640 toestemming om drie of vier dagen van een bepaalde binnenplaats gebruik te mogen maken. Dat is opmerkelijk kort. Hoe lang de olifant in een stad verbleef, zal afhankelijk zijn geweest van de vraag hoeveel publiek er verwacht kon worden.

De komst van de olifant verspreidde zich natuurlijk als een lopend vuurtje en ook uit de omgeving van de stad kwamen vele mensen op de bijzondere gebeurtenis af. In het bericht over Schweinfurt, waar de olifant in mei 1652 was, staat dat ook veel mensen uit de omgeving er op af kwamen. Bij jaarmarkten of kermissen kon extra veel publiek verwacht worden. Uit de berichten wordt duidelijk dat de eigenaar, Cornelis van Groenevelt, daardoor zijn route liet bepalen. Zo was Hansken op de kermis of jaarmarkt van Rotterdam (1641) en in dat jaar vermoedelijk ook op die van Amsterdam en Leiden, Den Bosch (1647), Frankfurt (1647), Den Haag (1648) en Leipzig (1650). Velen kwamen op de jaarmarkten af. De mensen kwamen om te handelen, in te kopen en ook voor de vele vermakelijke attracties. Het verblijf in Halle was mogelijk dus zo kort vanwege de jaarmarkt in Leipzig.