Rembrandts olifant, tentoonstelling in het Rembrandthuis (2020)

Museum Het Rembrandthuis organiseert in de zomer van 2020 een tentoonstelling over de beroemde zeventiende-eeuwse vrouwtjesolifant Hansken. Rembrandt tekende haar enkele keren, onder andere in 1637. Deze tekeningen, in bezit van musea in Londen en Wenen, worden voor het eerst bijeengebracht.

Hansken, die leefde van 1630 tot 1655, heeft veel sporen nagelaten. Eigenaar Cornelis van Groenevelt leerde de olifant allerlei kunstjes en trok circa veertig jaar met haar door Europa. Hanskens levensverhaal wordt aan de hand van vele afbeeldingen, reclameprenten en documenten verteld.

De tentoonstelling wordt voorbereid door Leonore van Sloten, conservator van het Rembrandthuis, Anneke Groen, beheer collecties Artis, en gastconservator Michiel Roscam Abbing, auteur van boek Rembrandts olifant. In het spoor van Hansken (2016).

Lidewij de Koekkoek, directeur van het Rembrandthuis: “Rembrandts olifant is een fantastisch onderwerp, dat jong en oud aanspreekt. We werken voor deze tentoonstelling samen met dierentuin Artis. Daar kunnen, net als Rembrandt dat deed, olifanten naar het leven worden getekend.”

De tentoonstelling werd in juli 2018 aangekondigd op een conferentie over Rembrandt en zijn kring georganiseerd door Queen’s University’s Bader International Study Centre in kasteel Herstmonceux (Sussex, Engeland) en zal in Amsterdam te zien zijn van 19 juni tot 27 september 2020.